Loading...

Το μεγάλο πρόβλημα του iPhone 5S.

  • Άρθρο του Unknown
  • at 3/13/2013 -
 

Η Apple ίσως να κυκλοφορήσει φέτος ένα νέο smartphone που θα έχει την ονομασία iPhone 5S και ίσως πάλι όχι. Κατά γενική ομολογία όμως και αν λάβουμε υπόψη μας πως το 2009 είχαμε το iPhone 3GS όπου S σήμαινε Speed και το 2011 είχαμε το iPhone 4S όπου S σήμαινε Siri όλα δείχνουν πως και φέτος θα έχουμε ένα iPhone S.

Και κάπου εδώ είναι το πρόβλημα το οποίο η ίδια η Apple έχει δημιουργήσει με τις αναβαθμίσεις των iPhone της σε S και το πιστό πρόγραμμα που ακολουθούν αυτές ως προς το πότε γίνονται και τι νέο προσφέρουν στους χρήστες.

Μεταξύ του 2007 και του 2010, η Apple κυκλοφόρησε νέα iPhones στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, το ένα μετά το άλλο, σαν ρολόι. Το 2011 και το 2012, η ​​Apple κυκλοφόρησε το νέα iPhones, τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Αν και υπήρχε λοιπόν μια μικρή μετατόπιση στους μήνες παρουσίασης της νέας συσκευής δεν άλλαξε το γεγονός πως το iPhone κράτησε ένα παράθυρο απελευθέρωσης σε περίπου μια περίοδο 3 μηνών κάθε φορά από το 2007 και μετά. Με αλλά λόγια η έγινε προβλέψιμο!!

Οι καταναλωτές, ακόμη και το είδος που δεν διαβάζουν ιστοσελίδες προσκείμενες στην Apple κάθε μέρα, και δεν παρακολουθούν κάθε φήμη που γίνεται γνωστή, άρχισαν να συνειδητοποιούν πότε η Apple θα κυκλοφορήσει νέο iPhone. Αυτό οδήγησε σε επιβράδυνση των πωλήσεων για τα υπάρχοντα μοντέλα iPhone λίγο πριν από την επικείμενη ανακοίνωση ενός νέου μοντέλου.Η Apple δίδαξε τους ανθρώπους με άλλα λόγια πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να αγοράσουν ή να μην αγοράσουν αντίστοιχα ένα iPhone.

Η Apple, επίσης, δίδαξε τους ανταγωνιστές πώς να χτυπήσουν το iPhone την σωστή χρονική στιγμή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η HTC θα κυκλοφορήσει την επόμενη γενιά του τηλεφώνου τους Android, το HTC one, αυτή την άνοιξη ή ότι η Samsung κρατά μια εκδήλωση για το Galaxy S4 το Μάρτιο. Έτσι απλά περιμένουν την μέση ηλικία διαθεσιμότητας ενός iPhone και κάπου εκεί παρουσιάζουν τα δικά τους μοντέλα μιας και το προϊόν τους θα είναι πιο καινούργιο από το iPhone της αγοράς ενώ παράλληλα θα μένουν και μερικοί μήνες μέχρι η Apple να προβεί σε μια νέα ανανέωση.

Η Apple τόσα χρόνια με την στρατηγική της έχει κάνεις ευρέως γνωστό ότι κάνει μια μεγάλη αναβάθμιση στο iPhone κάθε 2 χρόνια ουσιαστικά και στο ενδιάμεσο μας παρουσιάζει ένα μοντέλο με ίδια εμφάνιση αλλά αναβαθμισμένο σε σημεία από το προηγούμενο μοντέλο όπως καλύτερη κάμερα, γρηγορότερο επεξεργαστή ακόμη και κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό στο λογισμικό όπως με το Siri του iPhone 4S.

Όταν λοιπόν υπάρχει η εντύπωση πως η Apple θα λανσάρει ακόμη ένα S μοντέλο τότε δεν είναι περίεργο που οι καταναλωτές ξεκινάνε να κοιτάνε και αλλού για να δουν τι νέο υπάρχει από τον ανταγωνισμό.

Το iPhone 5 όταν παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες δέχτηκε τεράστια κριτική μιας και έμοιαζε μετά από 2 χρόνια με το iPhone 4s και του δόθηκε η ταμπέλα του βαρετού. H τεχνολογία LTE, o λεπτότερος σχεδιασμός, ο καλύτερος επεξεργαστής, η καλύτερη κάμερα ακόμη και η νέα διχρωμία στην εξωτερική εμφάνιση δεν συγκίνησαν πολλούς που το κατηγόρησαν σθεναρά, άδικα μεν μιας και για εμάς αποτελεί το καλύτερο iPhone που έβγαλε ποτέ η Apple, αλλά το έκαναν. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει φέτος αν η Apple παρουσιάσει ακόμη ένα S μοντέλο ακολουθώντας το μοτίβο των προηγούμενων χρόνων.

Θα συμφωνήσουμε πως κρατώντας το ίδιο σχέδιο για δύο χρόνια η Apple κάνει τεράστιες οικονομίες, και αντί να χρηματοδοτήση ένα εντελώς νέο τηλέφωνο κάθε χρόνο, περνάει τους πόρους τους αυτούς στο ίδιο εξωτερικά τηλέφωνο αλλά με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά για την ίδια τιμή. Αυτό είναι θεωρητικά καλό για όλους.

Η Apple όμως από τη άλλη με αυτή της την κίνηση περιορίζεται στο τι νέες τεχνολογίες μπορεί να ενσωματώσει στην S σειρά της μιας και ο εξωτερικός σχεδιασμός πρέπει να παραμείνει ο ίδιος. Έτσι για παράδειγμα ένα S μοντέλο δύσκολα θα έχει μεγαλύτερη οθόνη, μια τεχνολογία NFC μιας και το chip του παραμένει μεγάλο και πάει λέγοντας. Για αυτό και η Apple στα S μοντέλα για χρυσώσει το χάπι λίγο παρουσιάζει και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο λογισμικό. Και ενώ η Apple λοιπόν είναι προβλέψιμη και περιορισμένη στο τι μπορεί να προσφέρει με ένα S μοντέλο ο ανταγωνισμός χτυπάει αλύπητα μιας και κατά τις S περιόδους είναι η στιγμή που εταιρείες όπως η Samsung, η HTC και πολλές ακόμη θα παρουσιάσουν ότι καλύτερο έχουν πολλές φορές σε υπερβολικές δόσεις.

Το 2013 αναμένεται σκληρό για την Apple μιας και ήδη πολλοί την κατηγορούν πως έχει χάσει τον αέρα στην καινοτομία της, έχει γίνει προβλέψιμη και η ίδια η Wall Street πιστεύει πως είναι καταδικασμένη. Ναι είναι υπερβολές τεράστιες όλα αυτά αλλά αυτή είναι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί για την Apple. Kάποτε λάθη όπως της κεραίας στο iPhone 4 η κοινή γνώμη και τα media τα συγχωρούσαν άμεσα πλέον όλοι περιμένουν το επόμενο στραβοπάτημα για να ασκήσουν κριτική και να εξάγουν μελλοντικά συμπεράσματα για το μέλλον της Apple.

H Apple είναι έξυπνη εταιρεία όμως και μπορεί όταν το θέλει να μην είναι προβλέψιμη και μας το απέδειξε πρόσφατα με τις ταχύτατες αναβαθμίσεις των iPad που δεν τις περίμενε κανένας. Επίσης έχουμε και τις φήμες για ένα νέο προϊόν που ίσως λέμε ίσως να είναι το iWatch που αν μην τι άλλο θα μπορούσε να είναι πολύ καινοτόμο.

Το σίγουρο είναι πως η Apple θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα του iPhone 5S που δεν είναι άλλο από το πόσο προβλέψιμη κυκλοφορία έχει γίνει και αν θέλει να αναστρέψει την κατάσταση και την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί το next big thing θα ήταν καλό να έρθει από το iPhone και όχι από ένα άλλο προϊόν.

Σχόλια