Loading...

Όταν η Apple τρόλλαρε τους κλέφτες της

  • Άρθρο του Neumann
  • at 4/14/2013 -




O Andy Hertzfeld, που ήταν μέλος της πρώτης ομάδας ανάπτυξης του Macintosh μας εξιστορεί πως η Apple είχε τοποθετήσει κρυφά μια εικόνα στην ROM για να αποδείξει ότι μια εταιρεία έχει κλέψει το λογισμικό τους.

Πάμε πίσω στο 1980 όταν η εταιρεία με το όνομα Franklin Computer έφτιαξε ένα ακριβές αντίγραφο του Apple II, το Franklin Ace, το οποίο ήταν φθηνότερο απο τον Apple II. Η αντιγραφή ήταν τόσο προφανής που σε μερικά σημεία στο εγχειρίδιο της συσκευής είχαν ξεχάσει να αλλάξουν ονόματα απο “Apple” σε “Ace”. Η Apple, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Franklin, την οποία και κέρδισε αλλά επειδή ο Steve Jobs δεν ήθελε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο αποφάσισε ότι εάν μια εταιρεία θα αντέγραφε τη ROM του Micintosh στον υπολογιστή τους θα ήθελε να έκανε ένα demo κατά τη διάρκεια της οποιασδήποτε δίκης, όπου θα μπορούσε να πληκτρολογήσει έναν συνδυασμό πλήκτρων και να παρουσιάζεται ένα μήνυμα “Stolen From Apple”. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει κρυφά ώστε να μην το αντιληφθούν οι αντιγραφείς.

Η ομάδα τα κατάφερε και έκανε αυτό που ήθελε ο Jobs στην ROM του Mac αλλά, δυστυχώς, από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα κανείς δεν την αντέγραψε ώστε να εκτεθεί.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...