Loading...

Psymon, Δες τι… “καίει” το σύστημα σου!

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/15/2012 -

Το Psymon είναι μία εφαρμογή η οποία μέσα από ένα απλό και κατανοητό γράφημα μας δίνει την δυνατότητα να δούμε όλες τις διεργασίες και τους πόρους του συστήματός σας.

Είναι γραμμένη σε Python και Qt, Ελληνικής δημιουργίας τον Δημήτρη Διαμαντή, που ίσως οι περισσότεροι τον έχετε συναντήσει ως ftso, στην Ελληνική Κοινότητα Ubuntu, μα και σε άλλα δικτυακά στέκια.
H εφαρμογη ειναι φρεσκότατη και στη πρώτη της έκδοση, μα με εντυπωσίασε με το πλήθος των πληροφοριών που δίνει, καλύπτοντας και τους πλέον απαιτητικούς η περίεργους, καθώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτόνομα την κάθε διεργασία όπως για παράδειγμα ποσοστό μνήμης/ επεξεργαστή, σκληρούς δίσκους, πληροφορίες δικτύου, κλπ.
Μέσα από ένα καλαίσθητο περιβάλλον μπορείτε να έχετε όλες τις πληροφορίες μα και το σχετικό ιστορικό για το σύστημα σας, μα δίνει ακόμα και την δυνατότητα προσαρμογής ως προς την εμφάνιση της, μα επιπρόσθετα μπορείτε να καθώς και να ορίσετε την ταχύτητα αποτελεσμάτων των διεργασιών σε slow, medium ή fast.
Όλα μέσα από εμφανείς ετικέτες (tags), δεν πρόκειται να μπερδέψει κανέναν και ειναι βέβαιο ότι πλέον αρκετοί άνθρωποι θα μπορούν να έχουν μια πλήρη άποψη για το σύστημα τους.
Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να βελτιώσει στο μέλλον, όπως προανέφερα η εφαρμογή ειναι πληρέστατη και με εντυπωσίασε.

Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι σκάλες ανώτερη από την default εφαρμογή των ενδείξεων (system monitor) και πολύ (μα πάρα πολύ) πιο κατανοητή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι διαθέσιμη τόσο για Linux, όσο και για Windows και για Ubuntu, Mint η παράγωγες διανομές διαθέτει ένα έτοιμο deb αρχείο τ’ οποίο αρκεί να κατεβάσετε και με διπλό κλικ επάνω του, να ξεκινήσετε την εγκατάσταση.
Για rpm διανομές (fedora, openSUSE, PCLinuxOS, κλπ), έχει επίσης ένα έτοιμο rpm αρχείο.
Οι υπόλοιποι μπορείτε να κατεβάσετε το εκτελέσιμο tar αρχείο του, τ’ οποίο μόλις αποσυμπιέσετε, αρκεί να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο με τ’ όνομα: install.sh που θα βρείτε μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο.





Σχόλια