Loading...

Δημιουργήστε συντομεύσεις για τις εντολές τερματικού!

  • Άρθρο του Unknown
  • at 6/06/2012 -

Ένα χρήσιμο κολπάκι, για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε συντομεύσεις για Ubuntu 12.04/11.10 και πάνω και βέβαια και τις βασιζόμενες σε αυτό διανομές.
Αυτά ονομάζονται aliases και ειναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς με αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε συντομεύσεις για διάφορες εντολές της επιλογής μας, τις οποίες χρησιμοποιούμε συχνά (πχ: (sudo apt-get upgrade, sudo apt-get update, κλπ).

Για να μπορέσει να δουλέψει, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα κρυφό αρχειο με τ’ όνομα: .bash_aliases, στον προσωπικό σας φάκελο (/home).

-Ανοίξτε λοιπόν, ένα τερματικό για να κανουμε εύκολα και γρήγορα την διαδικασια. Δώστε την παρακάτω εντολη, ώστε να δημιουργήσετε το αρχειο που αναφέραμε:
osarena code
> ~/.bash_aliases; gedit ~/.bash_aliases
Αφού το κάνετε, μπορείτε να προχωρήσετε και να δημιουργήσετε τις συντομεύσεις που επιθυμείτε.
Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να κανουμε συντόμευση σε μια συνηθισμένη εντολη την: sudo apt-get update που χρησιμοποιούμε για την αναβάθμιση του συστήματος μας.
Στο αρχειο που δημιουργήσατε πριν λίγο (αν το έχετε κλείσει, πηγαίνετε στον προσωπικό σας φάκελο, πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl και Η (Ctrl+H), ώστε να δείτε τα κρυφά αρχεία, εντοπίστε το και ανοιξτε το.

Η λέξη που θα δώσουμε για συντόμευση της παραπάνω εντολής, θα ειναι και αυτή που εύκολα θα θυμόμαστε. Δηλαδή απλά και μόνο η λέξη: update.
Συνεπώς η εντολη: sudo apt-get update, θα ειναι πλέον σκέτο update.
Έτσι στο αρχειο που δημιουργήσατε, γράψτε:

alias upgrade=’sudo apt-get update’
To ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλες εντολές, όπως για παράδειγμα:
alias inst=’sudo apt-get install’

alias upgrade=’sudo apt-get upgrade’

alias autorm=’sudo apt-get autoremove’
Μόλις τα προσθέσετε, αποθηκεύστε τις αλλαγές στο αρχειο και κλείστε το. Μπορείτε να επέμβετε και να προσθαφαιρείτε aliases, όποτε θελήσετε.
Αν δεν τις θέλετε πλέον καθόλου, μπορείτε απλά να διαγράψετε το αρχειο που δημιουργήσατε (.bash_aliases).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να εφαρμοστεί η κάθε συντόμευση που δημιουργείτε, θα πρέπει να κλείσετε το τερματικό σας και να τα ανοίξετε ξανά, αν το έχετε ανοιχτό).


Σχόλια