Loading...

Ευκολότερη πρόσβαση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και κίνησης

  • Άρθρο του Neumann
  • at 8/29/2012 -


Ενσωματωμένες σε κάθε Mac βρίσκονται οι λειτουργίες εύκολης πρόσβασης. Για ανθρώπους με περιορισμένη όραση υπάρχει η δυνατότητα zoom της οθόνης η οποία θα μεγαλώσει τα πάντα στην οθόνη προκειμένου να γίνουν πιο ευδιάκριτα.

Για ανθρώπους που βιώνουν πιο σοβαρά προβλήματα όρασης υπάρχει η λειτουργία του VoiceOver, με την οποία ο Mac εκφωνεί όλα όσα εμφανίζονται στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένων των μενού και των επιλογών. Άνθρωποι που βιώνουν προβλήματα αχρωματοψίας μπορούν να ρυθμίσουν τα χρώματα της οθόνης ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος τους.

Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούν να ρυθμίσουν μέσω των Sticky Keys, επιλογές για λειτουργίες στον υπολογιστή ούτως ώστε κάθε λειτουργία να εκτελείτε με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου.

Οι δυνατότητες και οι ευκολίες που μπορεί ένας Mac να προσφέρει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και κίνησης είναι πραγματικά απεριόριστες και άκρως λειτουργικές.

Συνήθως έπρεπε να ανοίξετε το μενού των ρυθμίσεων Συστήματος για να κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις, και επιλέγοντας το εικονίδιο Accessibility να ενεργοποιήσετε η να απενεργοποιήστε τις λειτουργίες. Εάν βέβαια δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάποιος να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό σίγουρα θα προσπαθούσατε πολλές ώρες μέχρι να το καταφέρετε μόνοι σας.

Τώρα όμως με το Mountain Lion, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε Command-Option-F5, και μπορείτε πολύ εύκολα να ενεργοποιήσετε η να απενεργοποιήστε τις λειτουργίες όπως φαίνεται και παραπάνω. Αυτή η λειτουργία κάνει την χρήση των επιλογών ακόμη πιο εύκολη.


Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...