Με την ανακοίνωση του Android 4.1 Jelly Bean, η Adobe ξεκαθάρισε ότι το Flash δεν έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί για αυτό το λειτουργικό.
Έφτασε λοιπόν το τέλος για το Flash στο Android;
Έφτασε το τέλος του Flash γενικότερα;
Πριν απαντήσουμε στις δύο αυτές ερωτήσεις ας δούμε κάποια πράγματα:
Το Flash αργοπεθαίνει, αλλά δεν είναι -ακόμα- νεκρό
Σύμφωνα με το w3techs.com το 23,1% των sites στο internet έχει ακόμα Flash Content. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι (27% τον Αύγουστο του '11), αλλά δείχνει ότι αποτελεί μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται ακόμα.
Μα το HTLM5 έπρεπε να έχει αντικαταστήσει το Flash
Αντιλαμβάνομαι ότι το Flash είναι υπερβλικά βαρύ και γεμάτο κενά ασφαλείας, αλλά δυστυχώς το HTML5 δεν είναι -πάντα- η λύση, όπως συχνά αφήνεται να εννοηθεί.
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που το HTML5 είναι πιο βαρύ σε σχέση με μία ανάλογη υλοποίηση σε Flash. Επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα πολλούς web developers το γεγονός ότι για να δει κάποιος τον κώδικα μίας HTML5 εφαρμογής, αρκεί ένα δεξί κλικ-View Page Source.
Adobe και Flash στο Android
Η Adobe είναι ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του '11 ότι θα σταματήσει την "ανάπτυξη" του Flash στο Android και θα το αναβαθμίζει μόνο με "επίγουσες αναβαθμίσεις ασφαλείας".
Από blogs.adobe.com
We will of course continue to provide critical bug fixes and security updates for existing device configurations.
Στην συνέχεια είχε ανακοινωθεί ότι το ICS θα είναι η τελευταία έκδοση του Android που θα λάβει πιστοποίηση ότι τρέχει σωστά το Flash.
Τέλος δήλωσε ότι μετά τις 15 Αυγούστου, το Flash και τα updates του θα εμφανίζονται στο Google Play, μόνο σε όσους το έχουν ήδη εγκατεστημένο στην συσκευή τους.
Και τι θα γίνει με το Jelly Bean;
Κατ' αρχάς το Flash τρέχει σωστά στο Jelly Bean, και μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα! Αρκεί να περάσουμε το .apk στην συσκευή μας και να το εγκαταστήσουμε! (Το .apk μπορούμε να το βρούμε εδώ, κάνοντας scroll κάτω στην κατηγορία Android Flash Player versions)
Η δήλωση της Adobe εξηγούσε ότι στο Jelly Bean δεν θα υπάρχουν πια πιστοποιημένες υλοποιήσεις για Flash στο Android 4.1.
Και εξηγούμαστε:
Η Adobe δούλευε σε συνεργασία με κατασκευαστές κινητών, και τους έδινε πιστοποίηση, ΑΝ έκρινε ότι το Flash τρέχει σωστά στις συσκευές τους. Συσκευές που λάμβαναν πιστοποίηση έρχονταν με προεγκατεστημένο το Flash.
Το ενδιαφέρον -όμως- είναι, ότι και συσκευές χωρίς την πιστοποίηση μπορούσαν και το έτρεχαν κανονικά. Πολλές συσκευές με 2.2 Froyo/2.3 Gingerbread/3.2 Honeycomb/4.0 ICS δεν πήραν πιστοποίηση, κι όμως το Flash έπαιζε σωστά!
Devices that don’t have the Flash Player provided by the manufacturer typically are uncertified, meaning the manufacturer has not completed the certification testing requirements. In many cases users of uncertified devices have been able to download the Flash Player from the Google Play Store, and in most cases it worked. However, with Android 4.1 this is no longer going to be the case, as we have not continued developing and testing Flash Player for this new version of Android and its available browser options. There will be no certified implementations of Flash Player for Android 4.1.
Τι θέλει να πετύχει η Adobe
Η Adobe κλείνει σιγά σιγά το κεφάλαιο "Flash" στο Android, σταματώντας για αρχή να δίνει πιστοποιήσεις (certifications) για την "καλή" λειτουργία του. Το γεγονός αυτό την απαγκιστρώνει σιγά σιγά από την δέσμευση υποστήριξης του, το οποίο ήταν δύσκολο και γινόταν ακόμα δυσκολότερο με τις διαφορετικές εκδόσεις Android από το 2.2 Froyo μέχρι το 4.0 ICS.
Το Flash στο Android πέθανε, να ζήσει το Flash στο Android
Το σημαντικό είναι ότι όποια Android συσκευή έχουμε σήμερα, (με Android 2.2 και άνω), μπορεί να τρέξει Flash, και θα συνεχίσει να μπορεί να το τρέχει ακόμα και μετά την αναβάθμισή της σε Jelly Bean.
Το γεγονός ότι το Flash "τρέχει" (έστω και ανεπίσημα) σε συσκευές με Android 4.1, δίνει ανάσα ζωής τουλάχιστον ενός έτους σε όλες τις συσκυές που κυκλοφορούν σήμερα, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται κολλημένες μεταξύ 2.3 Gingerbread και 4.0 ICS.