Loading...

Διαχείριση των SSD (Solid State Drives)

  • Άρθρο του Neumann
  • at 9/15/2012 -


Οι δίσκοι SSD, με την πτώση των τιμών τους και την παράλληλη αύξηση σε χωρητικότητα γίνονται όλο και δημοφιλέστεροι τόσο σε laptop αλλά και σε desktop computers αφού προσφέρουν -σε σύγκριση προς μηχανικούς δίσκους- ευάριθμα οφέλη μεταξύ αυτών χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μικρότερη παραγωγή θερμότητας και μειωμένη πιθανότητα μηχανικής βλάβης.

Όμως παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις είναι ένα κύριο συν για τους SSDs, εγγενώς και με την πάροδο του χρόνου οι δίσκοι χάνουν σε ταχύτητα ή σε επιδόσεις αν προτιμάτε με ασυνήθη μακρύ χρόνο boot για παράδειγμα.

Tip : Το θέμα boot μπορεί να αντιμετωπισθεί πηγαίνοντας  > System Preferences > Startup Disk, επιλογή του δίσκου και Restart.

Ο κύριος λόγος μείωσης των επιδόσεων λοιπόν έγκειται στις απαιτήσεις για εγγραφή data, όπου αντίθετα με τους μηχανικούς δίσκους ο SSD πρέπει να είναι σε ready ή “empty” mode για να είναι σε θέση να γράψει με αξιοπιστία.

Όταν λοιπόν διαγράφονται data από έναν δίσκο, το σύστημα δεν αφαιρεί τα ίδια τα data αλλά αποδίδει σε χρήση τα storage blocks που καταλάμβαναν ώστε να μπορεί να επιγραφούν με τροποποίηση του ευρετηρίου (index) του δίσκου και των αρχείων του καταλόγου (directory).

Σε μηχανικούς δίσκους αυτό δεν έχει σημασία αφού ο δίσκος μπορεί να επιγράψει πάνω σε blocks που χρησιμοποιήθηκαν, τροποποιώντας τα ώστε να περιλάβουν τα νέα data. Όμως, σε SSDs τα blocks μπορεί ακόμη να περιέχουν data που πρέπει να διαγραφούν ώστε τα blocks να μεταπέσουν σε κατάσταση ready προτού αποδεχθούν νέα data. Η διαδικασία είναι μεν “αστραπιαία”, όμως έχει κάποια επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει μείωση στην ταχύτητα.

Οι καινούριοι SSDs έρχονται με τα storage blocks τους σε ready mode με αποτέλεσμα οι δίσκοι να είναι πολύ γρήγοροι. Όμως όταν τα blocks λόγω χρήσης προοδευτικά γεμίζουν με data, ο αριθμός των blocks που υπάρχουν πλέον σε ready mode βαίνει συνεχώς μειούμενος μέχρις ότου ενδεχομένως όλες οι διαδικασίες εγγραφής του συστήματος να παραμένουν σε αναμονή μέχρις ότου ο δίσκος κάνει reset των blocks σε χρήση. Βέβαια οι επιδόσεις του δίσκου δεν θα κάνουν το σύστημα να “σέρνεται” και δεν θα πέσουν σε επίπεδα μηχανικών δίσκων, όμως μπορεί να είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Για αντιμετώπιση λοιπόν αυτής της ιδιαιτερότητας των SSDs αναπτύχθηκε η ρουτίναTRIM, την οποία συμπεριέλαβε και η Apple στο OS X, αλλά μόνο για SSDs που έρχονται εργοστασιακά εγκατεστημένοι στα μηχανήματα της.


Συνεπώς το OS X δεν θα υποστηρίξει upgrade με SSD drive τρίτου κατασκευαστή, ακόμη κι όταν αυτός αποδέχεται το TRIM support. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο με την έννοια ότι τουλάχιστον οι δίσκοι της OWC δεν χρειάζονται καν TRIM support αφού ο SandForce controller τους διεκπαιραιώνει την διαδικασία. Δηλαδή, μπορεί κανείς να παρακάμψει το TRIM με επιλογή κάποιου συναφούς δίσκου.

Για αντιμετώπιση λοιπόν της κατάστασης σε third party SSDs μπορείτε να κάνετε :

1. Erase (φορμάρισμα) του δίσκου

Για λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε τον οδηγό Erase (φορμάρισμα) & partition δίσκων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορείτε να τρέξετε ένα Restore του συστήματος από ένα Time Machine backup, ή ένα Clean Install του OS X Lion, ή τουOS X Mountain Lion.

Πάντως να έχετε υπ’ όψη σας ότι το erase γράφει 0 (zeros) στον δίσκο, που αφ’ ενός θα τον γεμίσει με data ενώ δεν θα τον αφήσει σε ready mode (εκτός και το σύστημα ήδη υποστηρίζει το TRIM). Σαν αποτέλεσμα μπορεί κάποιοι δίσκοι να αναφέρουν 0ΚΒ διαθέσιμα για το OS X, κάτι που δεν θα επιτρέψει στο σύστημα να κάνει boot. Επιπλέον, αφού τα SSD cells διαθέτουν έναν περιορισμένο αριθμό αξιόπιστων ρουτίνων read and write, το zero out data μπορεί να μειώσει τον χρόνο ζωής του δίσκου (αν και η πιθανότητα είναι μικρή ή αμελητέα).

2. Χρήση του utility Disk Tester

Η χρήση του erase, δεν είναι η βέλτιστη λύση, ιδιαίτερα συστήματα που δεν υποστηρίζουν ήδη το TRIM. Συνεπώς, για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να κάνετε χρήση ενός utility για παράδειγμα το Disk Tester που θα επιβάλλει την χρήση TRIM για μια επιδιορθωτική ρουτίνα.

3. Χρήση του utility TRIM Enabler

Το Trim Enabler εγκαθιστά ένα τροποποιημένο drive kernel extension που επιτρέπει την λειτουργία του TRIM. Μετά την εγκατάσταση του θα πρέπει να δείτε στο System Profiler “ΤRIM Support : Yes”, όπως στο εικονιζόμενο upgrade με δίσκο της Intel για παράδειγμα.

To TRIM Support enabler συνήθως δεν προκαλεί conflicts, όμως να έχετε υπ’ όψη σας ότι η τροποποίηση kernel extensions στο OS X μπορεί να προκαλέσει kernel panics ή να αποσταθεροποιήσει το σύστημα.


➤ Σημαντικό :

Σε κάθε περίπτωση, εκτός και αντιμετωπίζετε επίμονα και αξιόλογα θέματα επιδόσεων στον δίσκο σας, ίσως είναι καλύτερα να αφήσετε τον δίσκο ως έχει και να μην προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις του με erase (φορμάρισμα) του. Αν δε πρέπει να τρέξετε κάποιο utility, βεβαιωθείτε ότι είναι σε θέση να εκτελέσει το TRIM command σωστά για reset του δίσκου σε ορθή κατάσταση “ready”.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...