Loading...

Ποια είναι η κατάλληλη έκδοση των Windows 8 για εσάς; Τι είναι τα Windows 8 RT; Έχω δικαίωμα αναβάθμισης;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/21/2012 -

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου τα Windows 8 θα βρίσκονται στα καταστήματα και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Διαβάστε στον αναλυτικό οδηγό μας τι προσφέρει η κάθε έκδοση έτσι ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για τις ανάγκες σας. Επιπλέον θα σας λύσουμε και μερικές απορίες για τα Windows 8 RT και τις αναβαθμίσεις.
Σε απόσταση αναπνοής πλέον η κυκλοφορία των Windows 8 και η Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις για το νέο λειτουργικό σύστημα της. Αυτό είναι δυνατόν να μπερδέψει τους περισσότερους χρήστες των Windows οι οποίοι είτε σκέφτονται να κάνουν αναβάθμιση από κάποια παλαιότερη έκδοση, είτε σκέφτονται να αποκτήσουν μια νέα άδεια.

Οι εκδόσεις

Όπως αναφέραμε οι εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν είναι τέσσερις, ας δούμε παρακάτω τα ονόματα τους πριν ξεκινήσουμε αναλυτικά με κάθε μια από αυτές.
Windows 8 RT
Windows 8
Windows 8 Pro
Windows 8 Enterprise
Πάμε να δούμε με λεπτομέρειες την κάθε έκδοση για να τα ξεκαθαρίσουμε όλα.

Windows 8 RT

Τα Windows 8 RT φαίνεται πως θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά προ-εγκατεστημένα σε συσκευές με επεξεργαστές ARM. Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι θα τα δούμε σε πολλά tablets και ίσως κάποια «αναιμικά» laptop με επεξεργαστές ARM και οθόνες αφής.
Η έκδοση αυτή των Windows 8 είναι βελτιστοποιημένα για συσκευές με οθόνη αφής, ενώ περιλαμβάνουν ένα βασικό σετ των εφαρμογών του Office 2013. Θα βρείτε Word, Excel PowerPoint και OneNote. Για τους περισσότερους χρήστες αυτό είναι το πλήρες Office. Επιπλέον όμως υποστηρίζουν λειτουργίες κρυπτογράφησης για τη συσκευή αλλά και αρκετά χαρακτηριστικά όπως το Group Policy και η είσοδος σε domain. Σίγουρα οι administrators ενός δικτύου θα είναι ήδη χαρούμενοι με αυτά.
Tips
Τι σημαίνει το RT;
Το όνομα προέρχεται από το Windows RunTime, μια cross-platform εφαρμογή τωνWindows 8 που υποστηρίζει την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορες δημοφιλής γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας για τη Microsoft η οποία κατάφερε να μεταφέρει τον πυρήνα του νέου λειτουργικού σε συστήματα που τρέχουν επεξεργαστές ARM.
Η βασική διαφορά για τον τελικό χρήστη που θα επιλέξει συσκευή με τα Windows 8 RTείναι πως ενώ αυτά διαθέτουν desktop ο χρήστης θα μπορεί εκεί να τρέχει μόνο όσες εφαρμογές έρχονται με το λειτουργικό. Αυτές είναι για παράδειγμα ο Windows File Manager ή o Πίνακας Ελέγχου. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης κλασικών εφαρμογών των Windows, παρά μόνο apps για τη συγκεκριμένη έκδοση. Στον αντίποδα και στα θετικά αυτής της έκδοσης είναι το γεγονός πως επειδή είναι σχεδιασμένη για φορητές συσκευές με οθόνη αφής – tablets και laptops – εκμεταλλεύεται πλήρως την μπαταρία τους και προσφέρει την καλύτερη δυνατή αυτονομία.

Windows 8

Αυτή είναι η βασική έκδοση των Windows 8, υποστηρίζει τους κλασικούς επεξεργαστές x86 και x86-64, δηλαδή εκείνους τους 32-bit και 64-bit που διαθέτει το PC σας ή το laptop σας. Ταυτόχρονα αυτή η έκδοση στοχεύει τον οικιακό χρήστη. Διαθέτει τόσο τηStart screen με το metro UI, όσο όμως και ένα πλήρως λειτουργικό desktop. Εδώ ο χρήστης μπορεί, σε αντίθεση με τα Windows 8 RT να εγκαταστήσει κανονικά εφαρμογές. Όλα τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 8 όπως τα tiles, το Windows Store, ο Internet Explorer 10 ή το connected standby δίνουν το παρόν.
Tips
Αναβάθμιση με €14,99
Αν αγοράσετε υπολογιστή με Windows 7 από τις 2 Ιουνίου 2012 και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 τότε είναι πολύ πιθανό να δικαιούστε αναβάθμιση σε Windows 8με κόστος μόλις €14,99. Επικοινωνήστε με το κατάστημα πώλησης και συμβουλευτείτε το site που έχει σηκώσει η Microsoft για αυτό ακριβώς το σκοπό.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Microsoft αυτή η έκδοση είναι δυνατόν εκτός απόdesktop και laptop να τοποθετηθεί και σε tablets. Σίγουρα είναι δελεαστικό μιας και εκτός της ιδιαίτερα εύχρηστης Start screen σε ένα tablet σας δίνει τη δυνατότητα να τρέξετε και κλασικές εφαρμογές ενός desktop. Κάποιοι θα συνδυάσουν τη διασκέδαση με την εργασία έτσι. Από την άλλη όμως και επειδή είναι μια έκδοση σχεδιασμένη κατά κύριο λόγο για «κανονικά» συστήματα θα εξαντλεί ταχύτερα τη μπαταρία ενός tablet συγκριτικά την έκδοση Windows 8 RT.

Windows 8 Pro

Τα Windows 8 Pro αναμένεται να είναι η δημοφιλέστερη έκδοση των Windows μιας και έρχονται να αντικαταστήσουν τόσο τα Windows 7 Professional, όσο και τα Windows 7 Ultimate. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που στοχεύει αυτή η έκδοση είναι οι ενθουσιώδης χρήστες των Windows αλλά και οι business χρήστες. Σημειώστε επίσης ότι εντός του 2013 θα δούμε και έκδοση του Surface tablet της Microsoft με αυτή την έκδοση των Windows. Όλα τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 8 δίνουν και εδώ το παρόν.
Επιπλέον χαρακτηριστικά που προσφέρουν τα Windows 8 Pro είναι το Remote Desktop server, η δυνατότητα να συνδεθείτε σε Windows domain, η δυνατότητακρυπτογράφησης του συστήματος αρχείων, η υποστήριξη Hyper-V, το Virtual Hard Disk Booting, το BitLocker και το BitLocker To Go, το Group Policy, ενώ το Windows Media Center θα είναι διαθέσιμο μόνο ως add-on επί πληρωμή. Χάρη σε αυτό το add-on θα μπορούν οι χρήστες να απολαμβάνουν αναπαραγωγή DVD αλλά και όσοι διαθέτουνTV tuner θα μπορούν να κάνουν εγγραφή και να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα.
Εδώ θα ομολογήσουμε ότι η Microsoft μας τα χάλασε λίγο αφού τουλάχιστον ηαναπαραγωγή DVD είναι ένα χαρακτηριστικό που οι χρήστες θεωρούν δεδομένο εδώ και αρκετά χρόνια.
Tips
Μπορώ να κάνω αναβάθμιση;
Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί ο οποίος και σας δείχνει σε ποια ή ποιες εκδόσεις τωνWindows 8 μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση ανάλογα με την έκδοση των Windows 7 που έχετε.
Πατήστε επάνω στον πίνακα για να τον δείτε μεγαλύτερο

Windows 8 Enterprise

Η κορυφαία έκδοση των Windows 8 ακούει στο όνομα Enterprise και φέρνει αρκετά επιπλέον χαρακτηριστικά συγκριτικά με τα Windows 8 Pro. Αυτά τα επιπλέον χαρακτηριστικά βέβαια έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με μεγάλες εταιρείες και αντίστοιχα το δικτυακό περιβάλλον. Στόχος είναι οι τεχνικοί δικτύων να έχουν τη δυνατότητα ευκολότερων εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Για αυτό το λόγο τα Windows 8 Enterprise πωλούνται κατά κύριο λόγο ως άδειες χρήσης σε μεγάλους αριθμούς [Volume Licensing] σε εταιρείες, συνήθως μάλιστα με σχετική έκπτωση.
Tips
Θα τρέχουν στο PC μου;
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν τα Windows 8, οι οποίες δεν είναι εξωπραγματικές. Αν έχετε ήδη ένα σύστημα με Windows Vista ή Windows 7, το πιο πιθανό είναι ότι τα Windows 8 θα τρέχουν μια χαρά στο σύστημα σας. Δείτε αναλυτικά παρακάτω τα χαρακτηριστικά.
Έκδοση 32-bit
Επεξεργαστής 1 GHz
Μνήμη RAM 1 GB
Ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο 16 GB
Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 9 και WDDM driver

Έκδοση 64-bit
Επεξεργαστής 1 GHz
Μνήμη RAM 2 GB
Ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο 20 GB
Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 9 και WDDM driver

Επιπλέον χαρακτηριστικά για συγκεκριμένες λειτουργίες.
Για τη σύνδεση με το Windows Store απαιτείτε σύνδεση στο internet και ανάλυση οθόνης 1024×768 pixels.
Για λειτουργίες αφής χρειάζεται να έχετε tablet ή οθόνη με υποστήριξη multitouch.
Για τη λειτουργία snap χρειάζεται ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1366×768 pixels.
Σύνδεση στο internet.

Έτοιμοι για το κατάστημα;

Μετά από τις παραπάνω πληροφορίες είστε έτοιμοι να επιλέξετε την έκδοση των Windows 8 που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Προσοχή όμως στην τσέπη σας. Στις 26 Οκτωβρίου θα δούμε επίσημα τις τιμές για την αναβάθμιση αλλά και τις τιμές για νέες άδειες. Όσον αφορά τουλάχιστον τις αναβαθμίσεις η Microsoft θα παρέχει φυσικά πακέτα στα καταστήματα, όσο όμως και ψηφιακά downloads για το νέο λειτουργικό. Η διαφορά τους; Μα φυσικά η τιμή πώλησης με τα ψηφιακά downloads να έρχονται σε σαφώς καλύτερες τιμές.
Μείνετε συντονισμένοι θα σας κρατάμε ενήμερους.



Σχόλια