Loading...

Jolla: Ένα νέο hands-on video του Sailfish OS

  • Άρθρο του Unknown
  • at 12/30/2012 -


Ήταν μέσα Νοεμβρίου όταν είδαμε για πρώτη φορά το SailFish OS από τη Φινλανδική Jolla, η οποία συνέχισε το έργο της Nokia και του MeeGo με τα άτομα που εργάστηκαν σε αυτό, μετά την εγκατάλειψη του από τη γνωστή κατασκευάστρια για τα »μάτια» των Windows Phone. Μετά και την επίσημη παρουσίαση που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες, η γνωστή ιστοσελίδα Engadget προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο hands-on από το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα.

Από το συγκεκριμένο βίντεο βλέπουμε πως η Jolla δοκιμάζει το δημιούργημα της πάνω στο N950, μια συσκευή που έμεινε σε developing στάδιο από τη Nokia και που ουσιαστικά είναι ένα N9 με συρόμενο QWERTY πληκτρολόγιο. 

Στα του OS τώρα, βλέπουμε πως είναι υπερβολικά εύκολο και υπάκουο στην κύλιση (smooth) ενώ υπάρχει εξαιρετικά ευχάριστη απλότητα, μιας και τα πάντα ελέγχονται μέσω του χεριού και της αφής κι όχι μέσω εφαρμογών ή touch buttons. 

Όλες οι επιλογές αλλά και η παραμετροποίηση γίνονται μέσω «συρσίματος», είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (στο κεντρικό μενού), ενώ η περιήγηση σε αυτά γίνεται με «σύρσιμο» είτε προς τα δεξιά (για είσοδο σε κάτι, πχ στη μουσική βιβλιοθήκη) είτε προς τα αριστερά (για έξοδο από αυτή). 


Η αρχική του οθόνη τώρα μπορεί να προσφέρει όσες πληροφορίες χρειάζεται ο χρήστης, ενώ το «real multitasking» επιτρέπει σε κάποιον όχι μόνο να βλέπει την οθόνη αυτήν αλλά και να αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο της (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έλεγχος του music player στο βίντεο). Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που αξίζει προσοχής είναι πως η εικόνα του φόντου μετατρέπεται ουσιαστικά σε θέμα της συσκευής, με υιοθέτηση αυτής στα υπόμενού αλλά και ακολουθία των χρωματισμών της στα μενού επιλογών. 

Το ζήτημα που προκύπτει είναι το αν υπάρχει χώρος για αυτό στην αγορά και κατά πόσο θα το συμπαθήσει ο κόσμος, ούτως ώστε να το καταστήσει ικανό «παίκτη» στην αγορά των OS. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα ικανό και αξιέπαινο project, αλλά μένει να δούμε και πως θα το χειριστεί η ίδια, μέσω συσκευών, τιμολογιακής πολιτικής αλλά και υποστήριξης. 

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η κοινότητα μέσω εφαρμογών και περαιτέρω customization αλλά και ο κόσμος, μέσω της ανταπόκρισης του. Το 2013 σίγουρα θα μας φέρει κάποια συσκευή με SailFish OS, οπότε δεν μένει τίποτα άλλο από το να την περιμένουμε! 




Σχόλια