Loading...

Microsoft: Ο Ballmer, η θέση του CEO και ο εσωτερικός ανταγωνισμός

  • Άρθρο του Unknown
  • at 1/28/2013 -

Ο Joachim Kempin, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της Microsoft, έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο Steve Ballmer δεν είναι ο κατάλληλος διευθύνων σύμβουλος για την Microsoft και παραμένει τόσα χρόνια ακλόνητος στην εξουσία «σκοτώνοντας» τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Ο Kempin δούλευε στην Microsoft την περίοδο 1983-2002, με μέρος των καθηκόντων του την επίβλεψη των πωλήσεων Windows στους κατασκευαστές. Ο ίδιος δηλώνει πως παρότι σέβεται τον Ballmer και την προσφορά του, θεωρεί πως για να μπει και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι η Microsoft θα πρέπει ο ίδιος να παραιτηθεί από CEO.

Ως ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής σημαντικού τμήματος της εταιρείας με άμεση πρόσβαση στον συνιδρυτή Bill Gates, ο Kempin είναι το ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος της Microsoft που έχει γράψει βιβλίο κριτικάροντας την. Ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση, μιας και όλα τα πρώην στελέχη της Microsoft είναι γνωστό πως δείχνουν ιδιαίτερη αφοσίωση στην εταιρεία. Ο Kempin έφυγε από την Microsoft το 2002 ύστερα από τις υπογραφές συμβάσεων με κατασκευαστές PC που θεωρήθηκαν από τις H.Π.Α ως παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με συνέπεια την ποινική δίωξη από πλευράς H.Π.Α, μία σύγκρουση που ξεκίνησε το 1998 και έληξε το 2002.

Το βιβλίο του με τίτλο «Resolve and Fortitude: Microsoft's "secret power broker" breaks his silence» κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Kempin με το πρακτορείο Reuters την Δευτέρα που μας πέρασε, δήλωσε ξεκάθαρα πως ο Ballmer έχει σαμποτάρει και οδηγήσει προς την έξοδο από την εταιρεία οποιοδήποτε εκτελεστικό μέλος είχε τα «φόντα» να τον εκθρονίσει από CEO, θέση που καταλαμβάνει από το 2000. Την πρώτη φορά που παρατήρησε αυτήν την τακτική, ήταν με την περίπτωση του Richard Belluzzo, ένα πρώην εκτελεστικό μέλος της Hewlett-Packard. O Belluzzo είχε δεχθεί τα εύσημα για την δημιουργία της κονσόλας Xbox και ανέβηκε γρήγορα στην θέση του γενικού διευθυντή της Microsoft. Όμως, 14 μόλις μήνες μετά την προαγωγή του, έφυγε από την εταιρεία (την ίδια χρονιά που έφυγε και ο Kempin).

Όπως αναφέρει ο Kempin «Όταν δουλεύεις εκεί ψηλά, δίπλα στον Ballmer, δεν υπάρχει χώρος ούτε να αναπνεύσεις. Άπαξ και θεωρηθείς ως πιθανή μελλοντική απειλή για την θέση του CEO, έχεις τελειώσει» Η αλήθεια είναι πως όποιο εκτελεστικό στέλεχος τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως «διάδοχος» του Ballmer έχει απομακρυνθεί από την εταιρεία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Steven Sinofsky, επικεφαλής του τμήματος των Windows που έφυγε τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Πριν τον Sinofsky είχαμε τις περιπτώσεις των Kevin Johnson (επικεφαλής των Windows και Δικτύων), Stephen Elop και Ray Ozzie, την διάνοια του software που ο ίδιος ο Bill Gates όρισε ως το μέλλον και την «νέα προοπτική» της Microsoft. 

Ο Kempin δήλωσε πως προ διετίας μίλησε με τον Ballmer και του εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον διευθυντικό του τρόπο και το πώς μανατζάρει την εταιρεία, αλλά από τότε δεν είδε καμία αλλαγή. Μάλιστα, έχει στείλει αντίγραφα του νέου του βιβλίου στον Ballmer και στον Gates, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν σχολιάσει.

Ο ίδιος πιστεύει πως ο Ballmer είναι πάρα πολύ καλός επιχειρηματίας και πως θα ήταν ο ιδανικός για την θέση του διευθυντή, όχι όμως του CEO. Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο αναφέρει και για τις χαμένες ευκαιρίες της Microsoft. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η εταιρεία είχε προβλέψει την εκθετική άνοδο της αγοράς των tablets, smartphones και κοινωνικών δικτύων. Έμεινε όμως στην πρόβλεψη και άφησε να πάρουν τα ηνία εταιρείες όπως η Apple και η Google. Για την ακρίβεια, γράφει πως το πρώτο tablet που είχαν σχεδιάσει σε επίπεδο hardware αλλά και λογισμικού ήταν σχεδόν έτοιμο την εποχή που βγήκαν στην αγορά τα Windows XP.Το σχέδιο όμως δεν προχώρησε ποτέ.

Ο Kempin αναφέρεται και στον τομέα στον οποίο διετέλεσε ως διευθυντής επί της θητείας του στην Microsoft, αυτόν της συνεργασίας της με τους κατασκευαστές υπολογιστών. Ισχυρίζεται πως η απόφαση της να βγάλει δικό της tablet και σε λίγο δικό της Laptop είναι προσβλητική προς τους κατασκευαστές που τόσα χρόνια στηρίζουν την εταιρεία και είναι ο κύριος λόγος της φθίνουσας πορείας των πωλήσεων στους υπολογιστές. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι οι κατασκευαστές που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για αυτήν της την απόφαση.

Στο τελικό του συμπέρασμα αναφέρει πως δεν θεωρεί τον Ballmer καλό CEO. Του έχει ανατεθεί το πόστο με σκοπό την διαχείριση και όχι την ηγεσία. Θεωρεί πως σε αυτήν την θέση η Microsoft χρειάζεται ένα άτομο ηλικίας 35-40 το οποίο να αντιλαμβάνεται πλήρως την νέα γενιά, η αλλιώς «την γενιά του Facebook» όπως είπε χαρακτηριστικά. Όχι έναν άγριο φυσιογνωμικά «τύπο» ο όποιος να ανακοινώνει με πυγμή την επόμενη έκδοση των Windows.

Οι εκπρόσωποι της Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Kempin.



Σχόλια