Loading...

Windows Phone: Ιδού πόσο κοστίζει στην Microsoft κάθε συσκευή

  • Άρθρο του Unknown
  • at 1/19/2013 -
 

Ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει τον τελευταίο καιρό ερευνητές, ανθρώπους της τεχνολογίας και στρατηγικούς αναλυτές είναι το πόσα λεφτά είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Microsoft για να κερδίσει την Apple και την Google. Πλέον έχουμε μια σχετική απάντηση για αυτό το ερώτημα. 230$ ανά κινητό τηλέφωνο.

Εδώ και καιρό, η Microsoft έχει συμμαχήσει με την Nokia με σκοπό την αύξηση του μεριδίου αγοράς των Windows Phone στην «μάχη» που μαίνεται με τις Google και Apple. Στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, η Microsoft πλήρωσε στην Nokia 250 εκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της η Nokia ισχυρίζεται πως έχει διαθέσει 1 εκατομμύριο συσκευές με Windows Phone. Σαφώς και δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά είναι ακόμα απούλητα σε καταστήματα/αποθήκες και πόσα έχουν φτάσει στα χέρια καταναλωτών, ένα πράγμα όμως είναι σαφές: Η Microsoft πληρώνει την Nokia 250 δολάρια ανά κινητό τηλέφωνο που παράγει η δεύτερη.

Ως γνωστόν, μέρος της συμφωνίας των δύο πλευρών είναι η Nokia να καταβάλλει ένα ποσό ανά συσκευή στην Microsoft για άδεια χρήσης του λειτουργικού της δεύτερης. Τις ακριβείς λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε για το ύψος του ποσού, αλλά από αρκετές πηγές που έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, το ποσό αυτό δείχνει να ανέρχεται στα 20 με 30 $ ανά συσκευή. Μιας και η συμφωνία των δύο πλευρών είναι για πολύ μεγάλες ποσότητες παραγωγής, υποθέτουμε πως η Nokia πληρώνει το ελάχιστο κόστος άδειας χρήσης, δηλαδή 20 $. Συνεπώς, η Microsoft πληρώνει 250 δολάρια για να λάβει 20.

Πολλά από τα κινητά αυτής της συμφωνίας είναι της σειράς Lumia 700, κινητά που μπορείς εύκολα να αγοράσεις με συμβόλαιο στην τιμή των 50 δολαρίων. Συνεπώς, ένα κινητό που πωλείται 50 δολάρια στον καταναλωτή, στην Microsoft έχει κοστίσει 230. Λίγο ειρωνικό για μια εταιρεία που κάποτε ήταν ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των λειτουργικών.

Το ποσό των 230 δολαρίων δείχνει πως η Microsoft κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να «εδραιώσει» τα Windows Phone στην αγορά και είναι διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μέλλον του λειτουργικού αυτού ίσως και να κριθεί από το πόσο καλές υλοποιήσεις θα πραγματοποιήσει η Nokia. Ίσως και πάλι να μην είναι στο χέρι της Nokia, αλλά στης Microsoft. Οι γνώμες διίστανται.

Θα αντέξει η Microsoft να πληρώνει αυτά τα ποσά ανά συσκευή? Φυσικά και θα αντέξει, γιατί με 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό διαθέσιμα, τα 250 εκατομμύρια είναι ψίχουλα. Ο ίδιος ο Steve Ballmer γνωρίζει άλλωστε πως η εταιρεία του έμεινε πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό και πως ένα τίμημα πρέπει να πληρωθεί για να τον φτάσει.



Σχόλια