Loading...

Firefox OS: Ο ανταγωνισμός, η HTML5 και ο αντίκτυπος που αναμένεται

  • Άρθρο του Unknown
  • at 2/28/2013 -
 

Κατά την διάρκεια του MWC, η Mozilla μας παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο, web-based λειτουργικό της, το Firefox OS. Αναμένεται να το δούμε στα μέσα του 2013 μέσω 17 συνολικά εταιριών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, ενώ Sony, LG, Huawei, Alcatel και ZTE είναι οι πρώτες εταιρίες που θα το ενσωματώνουν. Ήδη άλλωστε, είδαμε δείγματα γραφής στην Βαρκελώνη, με παραδείγματα τα Alcatel One Touch Fire και ZTE Open. 

Σε συνέντευξη του ο John Nightingale, Υπεύθυνος του Τμήματος ανάπτυξης του Firefox, μίλησε για το OS της εταιρίας, ενώ παράλληλα το σύγκρινε με το Tizen και το Ubuntu Touch. Αναφέρθηκε επίσης και στον σκεπτικισμό γύρω από την δημιουργία εφαρμογών βασισμένες στην HTML5. Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν τι είπε για όλα αυτά... 

Firefox OS απέναντι σε Tizen και Ubuntu Touch 

«Η διαφορά με το Tizen, είναι πως είναι πολύ εξαρτημένο από συγκεκριμένο και μόνο hardware, κάτι που αυτόματα δυσκολεύει κατά πολύ την δημιουργία προϋποθέσεων για ενσωμάτωση σε άλλες συσκευές, αν αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Σίγουρα η Samsung δεν σκέφτεται πως "το Tizen είναι μονάχα για δικές μας συσκευές", προφανώς και σκέφτεται το αντίθετο. Όσοι θα θελήσουν να συνεργαστούν όμως μαζί της, λογικά θα το σκεφτούν καλά πρώτα, έχοντας στο νου τους πως "αν θέλω να κάνω αλλαγές που η Samsung ίσως να μην θέλει, χάνω;"», αναφέρει ο Nightingale. Αναφέρει πάνω σ'αυτό πως το Firefox OS είναι ουδέτερο, μιας και δεν απαιτεί συγκεκριμένο hardware για να «τρέξει». Συμπληρώνοντας, είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας, την οποία κοιτάν με χαρά. «Αυτό μας δίνει μια ισχυρή βάση, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει το Tizen», αναφέρει. 

Η Canonical τώρα, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή συσκευής με το λογισμικό της. Ο Nightingale ωστόσο, βλέπει πως το Ubuntu Touch είναι ένα χρόνο πίσω από τα υπόλοιπα OS, ενώ δεν είναι ακόμα τόσο ώριμο για να να βρει δρόμο σε συσκευές μέσω συνεργασιών με κατασκευαστές. Επίσης, δεν το βλέπει και ως άμεσο ανταγωνιστή, αν και θετικό του σημείο είναι η υποστήριξη HTML5 εφαρμογών. «Αυτό που θα ήθελα να δω από αυτούς είναι μια πιο "ηχηρή" προσπάθεια να αποδείξουν πως το HTML5 είναι το μέλλον. Αν τα καταφέρουν θα είναι το τέλειο σενάριο, αλλά θα είναι μια πρόκληση γι'αυτούς αν δεν προσελκύσουν έστω κι έναν κατασκευαστή στη μεριά τους. Αν δε, επιλέξουν να το κάνουν μόνοι τους, θα είναι τεράστια πρόκληση», αναφέρει. 

Περί ποιότητας των HTML5 εφαρμογών 

Με το Firefox OS να τρέχει αποκλειστικά HTML5 εφαρμογές, μπορούμε να πούμε πως το φέρνει πιο κοντά στο μέλλον, σε αντίθεση με τα «πρωτοκλασάτα» iOS και Android, που δεν τις υποστηρίζουν. Υπάρχει λοιπόν στην ατμόσφαιρα η αίσθηση πως η ποιότητα αυτών των εφαρμογών πιθανόν να μην είναι και η καλύτερη, ειδικά μετά τα ατυχή παραδείγματα κρασαρισμάτων ή απλά εμφάνισης link στην παρουσίαση του BlackBerry 10 OS. Ο Nightingale θεωρεί πως το HTML5 έχει μονάχα θετικά σημεία. «Μπορείς να γράψεις το πρόγραμμα εύκολα και να το προσφέρεις στους χρήστες μέσα σε δευτερόλεπτα. Μπορείς να κάνεις διορθώσεις κι ανανεώσεις πανεύκολα, κάτι που σε άλλες πλατφόρμες δεν είναι τόσο εύκολο», δηλώνει. Αναφέρει επίσης πως η κακή φήμη των HTML5 εφαρμογών οφείλεται σε κακές μηχανές λειτουργίας, όχι σε τεχνικό λάθος της ίδιας της γλώσσας. 

Το Firefox OS στηρίζεται στην ίδια, «Boot to Gecko» μηχανή με τα desktop PC, αλλά και το Android, πράγμα που σημαίνει πως υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες των Javascript της Mozilla, τις αλλαγές στα Web APIs, αλλά και πολλά ακόμα. Συμπληρώνει ωστόσο, πως πολλές HMTL5 θα είναι απλά «σελιδοδείκτες» για διάφορα sites. «Σε κάποιες περιπτώσεις θα μιλάμε απλά για εφαρμογές-μεταφορείς σε διάφορα site, σε άλλες περιπτώσεις πάλι το αντίθετο. Μπορεί να ''παίρνει'' μια Android "hybrid" εφαρμογή, η οποία ουσιαστικά είναι απλά περιεχόμενο Web με native widgets, που βοηθάνε στην καλύτερη χρήση των μερών της webkit, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποδειχθεί στον χρήστη πως υπάρχει υποστήριξη περιεχομένου Web». Αυτό όμως δεν ακούγεται ιδιαίτερα πρωτοποριακό, ή ακόμα και ανταγωνιστικό με τις custom εφαρμογές του iOS, του Android ή άλλων λειτουργικών. Η Mozilla πιστεύει λοιπόν πως επιμελήθηκε τόσο καλά το app store της, που το ονομάζει Firefox Marketplace και θα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη εφαρμογών με malware ή απλά, κακής ποιότητας. 

«Έχουμε επιμεληθεί προσεκτικά τις διανομές προγραμμάτων εδώ και καιρό, μιας και ο Firefox ως browser διαθέτει ήδη add-ons από πάντα. Έχουμε λοιπόν μια βάση add-on με άπειρες προσθήκες, με πάρα πολλές να ανανεώνονται σε τακτικό ρυθμό. Ο κόσμος έρχεται στο site μας για να τις ανακαλύψει και να τις δοκιμάσει, οπότε ξέρουμε καλά να κρίνουμε την ποιότητα και να ανακαλύπτουμε θέματα ασφαλείας», συμπληρώνει. 

Υπάρχει επιτυχία για το Firefox OS; 

Όπως αναφέρει η Mozilla, δεν μπορεί να πετύχει παγκόσμια κυριαρχία με το Firefox OS. Δεν έχουν ως στόχο ούτε την τρίτη θέση, πίσω από iOS και Android, γι'αυτή «μάχονται» τα Windows Phone και η BlackBerry. «Αν καταφέρουμε να είμαστε στο 10%, στο 20 ή στο 50%, θα νιώσουμε καλά και θα το γιορτάσουμε. Αλλά όσο καλός κι αν είναι ο αντίκτυπος μας, τόσο πιστεύουμε πως οι κατασκευαστές άλλων OS θα καταλάβουν πως το σύστημα τους, να βασίζουν τα πάντα σε συγκεκριμένο hardware και να μένουν σε αυτό, δεν είναι αυτό που θέλουν πλέον οι χρήστες».

Σχόλια