Loading...

Θα αγοράζατε το iPhone, αν το έλεγαν Telepod, Mobi ή Tripod;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 3/07/2013 -

Πόσο ελκυστικό θα ήταν να πάτε σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και να πείτε “θέλω ένα Telepod, 32GB σε λευκό” και να μην αισθάνεστε ότι πάτε να αγοράσετε ένα κιλό τομάτες; Ή να λέτε στους φίλους σας στο Facebook “το δικό μου Mobi είναι καλύτερο από το δικό σου Android τάπερ” και τα λόγια σας να έχουν την ίδια βαρύτητα που νομίζετε ότι έχουν τώρα;


Ο Ken Sagall, πρώην υπεύθυνος του διαφημιστικού τμήματος της Apple, σε μία παρουσίασή του στο Τμήμα Marketing και διαφήμισης του πανεπιστημίου της Arizona (ναι, σε άλλα μέρη του κόσμου κάνουν Marketing και του σπουδάζουν, αναγνωρίζοντας την σημασία του, αντίθετα με τις κοινές πεποιθήσεις και πρακτικές στην Ελλάδα), μοιράστηκε με τους φοιτητές τις σκέψεις της Apple, όταν ετοιμαζόταν να λανσάρει το πρώτο τηςκινητό τηλέφωνο. Η σκέψη για το όνομα iPhone, είχε ένα κώλυμα. Το όνομα ανήκε στην IBM για την σειρά των IP τηλεφώνων της και στην Apple ξεκίνησαν να σκέφτονται τις εναλλακτικές τους.

Telepod: Σύμφωνα με τον Segall, η Apple εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα γιατί φαινόταν σαν μία φουτουριστική εκδοχή του τηλεφώνου “telephone”. Το κομμάτι του pod επίσης, ήταν χρήσιμο εξαιτίας της πολύ διαδεδομένης συσκευής iPod.

Mobi: είναι η συντόμευση της λέξης Mobile και είχαν την αίσθηση πως ένα τέτοιο όνομα ήταν δημιουργικό και είχε προσωπικότητα.

Tripod: Είναι το όνομα που είχε περισσότερους fan στους κόλπους της Apple και μάλιστα, στις πρώτες “επικοινωνίες” της εταιρείας με επενδυτές και δίκτυα, αυτό είναι το όνομα που χρησιμοποιούσε. Η λογική ήταν ότι το iPhone που παρουσιάστηκε το 2007 χρησιμοποιούσε το τρίπτυχο “τηλέφωνο+iPod+internet” και το Tripod φαίνεται να τα συνδύαζε όλα.

Στο τραπέζι του marketing της Apple είχε πέσει και το όνομα iPad. Επειδή η Apple δούλευε την ιδέα ενός iPad, πριν ξεκινήσει ακόμα εκείνη του τηλεφώνου, φάνηκε τότε σαν καλή ιδέα. Ευτυχώς, όμως, κράτησαν αυτό το όνομα για τον “μεγάλο αδελφό” του iPhone και προκειμένου να διεκδικήσουν το όνομα από την IBM, υπέγραψαν μία συμφωνία και έδωσαν και κάποιο (όχι αμελητέο μάλλον) χρηματικό ποσό. Έτσι, μπορείτε να λέτε το iPhone σας iPhone και όχι… Mobi.

Δείτε κάποιο στιγμιότυπο της παρουσίασης που έκανε ο Ken Segall και παρακολούθησε ο Scott Buscemi από το 9to5mac.


Σχόλια