Loading...

Nokia: Φόβοι γύρω από την συνεργασία της με τη Microsoft

  • Άρθρο του Unknown
  • at 3/11/2013 -
 

Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως υπάρχει «φόβος» στη Nokia, σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας της με την Microsoft. Όπως αναφέρει η ίδια, μετά τα 20-F αποτελέσματα της, υπάρχει ο φόβος της σταδιακής «εγκατάλειψης» της αγοράς των smartphone από την Microsoft, ενώ δεν αποκλείει το γεγονός δημιουργίας ενός Surface Windows Phone. 

Η Nokia λοιπόν, έχει κάθε λόγο να φοβάται την σταδιακή εγκατάλειψη της Microsoft από την αγορά των smartphone, μιας και έχει βασίσει το μέλλον της αποκλειστικά και μόνο στα Windows Phone, οπότε μια ενδεχόμενη «φυγή» της MS θα μπορούσε να φέρει τη Nokia, αλλά και την στρατηγική της σε αδιέξοδο. Όπως αναφέρετε στο δελτίο 20-F «Η Microsoft μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα από εμάς με σεβασμό στις αποφάσεις και την επικοινωνία μας στα του λειτουργικού της, τα οποία ωστόσο ίσως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μεριά μας. Επιπλέον, αν η Microsoft περιορίσει τις επενδύσεις στα Windows Phone, ή ακόμα και τα σταματήσει, η στρατηγική μας θα επηρεαστεί πολύ αρνητικά». 

O δεύτερος φόβος ωστόσο, δεν είναι καινούριος. Ήδη από την ανακοίνωση του Surface υπήρχαν, ενώ επανέρχονται και τώρα, μετά την ανακοίνωση της οφειλής-«μαμούθ» των 650 εκ. δολαρίων στη Microsoft, ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνεργασίας. «H Microsoft ίσως πάρει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, που πιθανόν να επηρεάσουν κι εμάς. Για παράδειγμα, πέρα από το Surface tablet, πιθανό είναι η Microsoft να θέλει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών, με το δικό της λογισμικό και όνομα, μεταξύ άλλων και στα smartphones», αναφέρει η ανακοίνωση. «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Microsoft σε μεγαλύτερη επικέντρωση στις δικές της συσκευές, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους κατασκευαστές-συνεργάτες, μεταξύ αυτών και τη Nokia». 

Όλα αυτά, έρχονται μόλις πέντε μήνες μετά τις δηλώσεις του Stephen Elop, γύρω από κάποιο υποθετικό smartphone της Microsoft. Τότε λοιπόν, είχε αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ήταν «τονωτικό για το οικοσύστημα». Oι αναφορές όμως στο δελτίο της Nokia δείχνουν το αντίθετο και φυσικά, δεν συμφωνούν με τα λεγόμενα του Elop. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται φόβος για την συνεργασία Nokia-Microsoft. Οι φόβοι πάντως, δεν μένουν μόνο εκεί. Στη Nokia πιστεύεται πως μια τόσο «στενή» συνεργασία μπορεί να φέρει κι άλλα ρίσκα, όπως την μη δυνατότητα να πείσει τη Microsoft για δημιουργία παροχών ή δυνατοτήτων στα Windows Phone, τα οποία και θεωρεί η ίδια απαραίτητα. 

Φαίνεται λοιπόν, πως η Nokia νιώθει πλέον «εγκλωβισμένη» σε αυτή τη στενή συνεργασία, γι'αυτό άλλωστε και φοβάται. Μένει να δούμε λοιπόν, τι σχεδιάζει η Microsoft.

Σχόλια