Loading...

Φοροαποφυγή κατά της Apple καταγγέλλει το Κογκρέσο

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/23/2013 -

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών για φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων μπαίνει η Apple, καθώς σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας η εταιρεία έχει ιδρύσει offshore νομικά πρόσωπα που της επέτρεψαν να πληρώνει χαμηλότερους ή και καθόλου εταιρικούς φόρους -σε οποιαδήποτε χώρα- για μεγάλο μέρος των εσόδων που εισπράττει υπεράκτια.

Τρεις θυγατρικές του τεχνολογικού κολοσσού στην Ιρλανδία δηλώνουν κάτοικοι του πουθενά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας με αντικείμενο τις φορολογικές πρακτικές της Apple από Επιτροπή της Γερουσίας, με επικεφαλής τους Carl Levin και John McCain. Ο πρώτος μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «H Apple αναζητούσε το ιερό δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής». 

Από όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο, η Apple έχει εκμεταλλευτεί τεχνικές λεπτομέρειες της ιρλανδικής και της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφύγει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αναφέρουν οι αρχές οι οποίες στην έρευνά τους συμπεραίνουν πως «η Apple δεν τηρεί κατά γράμμα το νόμο».

Οι επιχειρήσεις του εξωτερικού υπάγονται στην ιρλανδική νομοθεσία μόνο έαν διοικούνται και ελέγχονται εκεί. Η αμερικανική εφορία, στο μεταξύ, θεωρεί τις επιχειρήσεις αμερικανικές μόνο εάν διατηρούν εκεί την έδρα τους. Ως αποτέλεσμα: η Apple πληρώνει χαμηλότερους ή και καθόλου φόρους και στις δύο χώρες για τα έσοδα που αντλεί διεθνώς, σύμφωνα με την έκθεση.

Μία από τις τρεις θυγατρικές, η Apple Sales International, ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη της τάξης των 22 δισ. δολαρίων το 2011, αλλά πλήρωσε μόλις 10 εκατ. δολάρια σε φόρους, ήτοι ποσοστό 0,05%.

Η Apple κατέθεσε ότι πληρώνει ένα «έκτακτο» ποσό φόρων -6 δισ. δολάρια το 2012- και ότι στις ΗΠΑ επιβαρύνθηκε με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 30,5% το 2012. Η εταιρεία απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα το οποίο, όπως ισχυρίζεται, «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις που φέρνουν πίσω στις ΗΠΑ τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

Η Apple διατηρεί εδώ και καιρό ως έδρα των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Αφρική, την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, το Cork της Ιρλανδίας, όπου κατόπιν ειδικής συμφωνίας, επιβαρύνεται τα τελευταία χρόνια με φορολογικό συντελεστή 2% ή και λιγότερο, ανέφερε η εταιρεία. Ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία είναι 12%, πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το 35% των ΗΠΑ.


Σχόλια