Loading...

Γιατί οι γυναίκες λένε ψέματα για τη ζωή τους στο Facebook;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 3/13/2013 -

woman-facebook
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2.000 γυναίκες συμπεραίνει ότι δεν είναι λίγες εκείνες που γράφουν ψέματα σχετικά με την καθημερινότητα και τη ζωή τους σε social networking sites όπως τo Facebook ή το Twitter.
Φαίνεται, λοιπόν, πως μία στις τρεις γυναίκες παραδέχεται ότι έχει γράψει, κάποια στιγμή, ψέματα σχετικά μ’ αυτήν σε sites κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μία στις τέσσερις υπερβάλλει σχετικά με τη ζωή της ή διαστρεβλώνει πληροφορίες που αφορούν ό,τι ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Ποσοστό που φτάνει στο 30% σημειώνει ότι έχει “υποκριθεί” ότι έχει βγει έξω, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σπίτι, ενώ μία στις πέντε έχει γράψει με ενθουσιασμό για διακοπές ή ακόμη και για τη δουλειά της, ακόμη κι αν δεν πίστευε (ή ζούσε) κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Μία στις πέντε, επίσης, δεν έχει διστάσει να πει ψέματα ακόμη και για την κατάσταση της σχέσης της.
Όσο για τις συνηθέστερες αιτίες για τις οποίες μπορεί να οδηγείται μία γυναίκα στο να πει ένα ψέμα online ή να προσποιηθεί κάτι που δεν είναι, κάποιες από τις πλέον σημαντικές είναι το να αισθάνεται την καθημερινότητά της βαρετή, να ζηλεύει βλέποντας τη “συναρπαστική” ζωή των άλλων (ή έτσι να νομίζει εν πάσει περιπτώσει) ή να θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να εντυπωσιάσει γνωστούς και φίλους
Τέτοια ψέματα, βέβαια, ίσως δεν είναι οι ιδανικοί τρόποι για να αισθανθεί μία γυναίκα καλύτερα, με ειδικούς να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “όσο περισσότερο προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας να φαίνεται τέλεια, τόσο λιγότερο τέλεια αισθανόμαστε στην πραγματικότητα”.
Όπως αναφέρει ο κορυφαίος Βρετανός ψυχολόγος, Dr Michael Sinclair, “δουλεύουμε πολύ σκληρά με τον εαυτό μας ώστε να τον παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο online, να προσποιηθούμε πράγματα και να προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι. Αυτό όμως, τελικά, είναι κουραστικό και σίγουρα δε μας κάνει να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι”. Ο ίδιος συνεχίζει “Παραλείποντας τις ατέλειες στη ζωή μας από τις συζητήσεις με τους φίλους μας, το αποτέλεσμα είναι μία αίσθηση απομόνωσης”.
Δεν έχει άδικο η αλήθεια και ίσως, τελικά, όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τη ζωή τους στα social media (είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες) να πρέπει να προβληματιστούν λιγάκι περισσότερο από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.

Σχόλια